Některé rostliny jsou skutečně fascinující, a právě indický šafrán je toho příkladem. Že vám tohle slovní spojení nic neříká? A co název Kurkuma, je vám to povědomější? Pokud ano, není se čemu divit, neboť tohle důležité koření zná snad každý, kdo někdy ochutnal jakékoli indické jídlo. V této kuchyni je kurkuma využívaná velmi často, a to nejenom díky sytě žluté barvě, ale také mnoha dalším vlastnostem. Nahořklá chuť, podobné znaky s hořčicí, ale také obsah mnoha důležitých látek, i pro to všechno je tohle koření tak oblíbené, a to napříč světem.
Není to jenom o barvě
Ačkoliv tohle koření zná mnoho lidí zejména díky barvě, je třeba si uvědomit, že význam spočívá v něčem jiném. Jsou to látky, které jsou v namletém kořenu obsaženy. Může jít o různé éterické oleje, kterých je v rostlině obsaženo přibližně 5 %, ale také o látky, které působí protizánětlivě. I proto se stalo tohle koření oblíbené i osob, které mají určité zdravotní obtíže, zejména pak různé autoimunitní onemocnění. Možná i to vás přesvědčí pro nákup tohoto koření, byť třeba nevíte, Kurkuma, kde koupit.
Bohaté využití, které stojí za to
Pokud uvažujete o tom, že byste začali kurkumu využívat ve větším množství, rozhodně se toho nebojte. Na druhou stranu, neměli byste to s tímto kořením přehánět. Mnohem lepší, pakliže vám jde o zdravotní dopad tohoto koření, je pořídit si některý z potravinových doplňků, kterých je na trhu skutečně mnoho. Některé jsou v tomto ohledu lepší, některé naopak méně, avšak důležité je, že do sebe dostanete látky, které jsou v kurkumě obsažené. Proto se nebojte konzumace praženého kořene z této zajímavé rostliny. Je to skutečně žádoucí, neboť zdraví by mělo být na prvním místě, tak proč jej nepodpořit správně vybraným doplňkem? Právě tento je přitom báječná volba, a proto není třeba poohlížet se po něčem jiném.